KLIK OP HET ONDERDEEL DAT JE WILT LEZEN

FINANCIEEL KERNGEZOND

WONEN EN
WERKEN

LEVEN EN ONDERNEMEN
“Nijlen is financieel kerngezond en moet dat in de toekomst ook blijven”. Dat is voor ons het uitgangspunt en onze toetssteen voor het uitwerken van beleid. De belastingtarieven liggen lager dan het Vlaamse gemiddelde en dit willen we absoluut behouden. We zorgen er ook voor dat er geen nieuwe belastingen bijkomen. Daarnaast blijven we investeren in onze mooie gemeente, maar steeds op voorwaarde dat we onze lage schuldgraad kunnen behouden.
We investeren in betaalbaar wonen in onze gemeente. We zetten in op energiedelen en zorgen voor voldoende aanbod, zodat ook starters, singles of eenoudergezinnen een woning kunnen kopen. Dit steeds met respect voor het dorpse en groene karakter van Nijlen, Kessel en Bevel en rekening houdend met de draagkracht van de directe buurt. Daarnaast faciliteren we betaalbare kinderopvang om zo ouders een duwtje in de rug te geven.
Ondernemers geven zuurstof aan onze gemeente. Van middenstanders tot KMO’s en eenmanszaken: ze brengen leven in de brouwerij en zorgen voor een bruisende gemeente. We willen hen dus alle kansen bieden om te ondernemen en te groeien. Nijlen moet in de toekomst dé gemeente worden waar het aangenaam werken, leven en vertoeven is. Leefbare buurten, propere en veilige straten, aangename ontspanningsplekken… Het zijn maar enkele van de vele zaken waar we volop op willen inzetten.

VEILIG EN VLOT VERKEER

VRIJE TIJD
Een goed mobiliteitsbeleid is gericht op alle weggebruikers. Fietsers, voetgangers, automobilisten… Allen hebben ze een plaats in onze gemeente. De focus ligt daarbij op het verbeteren van de verkeersveiligheid en de leefbaarheid, in het bijzonder in onze schoolomgevingen, dorpscentra en woonwijken. Verder blijven we investeren in publieke deelwagens, publieke laadpalen en een frequent aanbod van openbaar vervoer. Tot slot willen we investeren in een vrachtwagenparking op het grondgebied van de gemeente Nijlen.
Een gezond mens in een gezond lichaam, daar gaan we voor. Daarom vinden we het zeer belangrijk dat er voldoende mogelijkheden zijn om vrije tijd op een plezante manier in te vullen in Nijlen. We staan dan ook pal achter onze talrijke verenigingen (sport, cultuur, jeugd, senioren…) en ondersteunen hen waar dat kan. Verder vinden we het belangrijk dat er op korte termijn een nieuw zwembad zal gebouwd worden in Groot-Nijlen.
-
Onze inwoners verdienen een stabiel en goed werkend bestuur. Om dit te realiseren, schuiven wij bekwame en lokaal verankerde kandidaten naar voren die handelen vanuit visie en het (algemeen) belang van de Nijlenaar.
-
We blijven volop investeren in onze politie-en brandweerdiensten, zodat beiden verder kunnen professionaliseren en de kwaliteit kunnen bieden die onze inwoners verdienen.
-
We blijven intensief controleren op alcohol- en drugsmisbruik en asociaal gedrag in het verkeer.
-
Overlast in de publieke ruimte pakken we aan. We introduceren lik-op-stuk-boetes voor winkeldiefstal, fietsdiefstal en druggebruik.
-
(Drugs)criminaliteit laten we niet passeren in onze gemeente. Handelszaken waar crimineel geld zijn weg vindt naar de bovenwereld, worden gesloten met het oog op de bescherming van de openbare orde.
-
We faciliteren en ondersteunen nieuwe buurtinformatienetwerken (BIN). Denk bijvoorbeeld maar aan een BIN-netwerk voor onze zelfstandigen en een BIN-netwerk voor onze horecazaken. Elke aangeslotene kan op die manier een onveilige situatie meteen melden aan de politie, die na controle van het bericht meteen alle andere leden van het netwerk op de hoogte kan brengen.
-
We maken gebruik van de mogelijkheid om GAS-boetes toe te kennen om asociaal gedrag zoals sluikstorten en (geluids)overlast terug te dringen.
ALGEMEEN BELEID
GEMEENTELIJKE DIENSTVERLENING
-
We optimaliseren de werking van het automatisch meldingsplatform, zodat meldingen en klachten vlot bij de juiste gemeentelijke diensten terechtkomen.
-
We breiden het elektronisch loket uit waar dat nodig en/of nuttig is.
-
We sluiten aan bij de relevante projecten van gemeenten met een goed online gemeentehuis, die de klok rond beschikbaar zijn. Dit steeds aansluitend op fysieke dienstverlening voor wie dit wil.
-
We laten toe dat burgers ook digitaal, via teams, afspraken/ontmoetingen kunnen krijgen met de gemeentelijke diensten. Tegelijk zorgen we ervoor dat de deuren van het gemeentehuis altijd openstaan voor onze burgers en de loketmedewerkers dus voldoende beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden.
FINANCIËN
-
Gezonde financiën is altijd het uitgangspunt. Geen ongedekte cheques. We investeren, maar waken erover dat de gemeente financieel in evenwicht blijft. We schuiven geen lasten door naar de volgende generaties. Investeringen worden dan ook slechts goedgekeurd op voorwaarde dat onze lage schuldgraad, waar we de afgelopen jaren hard aan gewerkt hebben, kunnen behouden.
-
Nijlenaars betalen minder gemeentelijke belastingen dan de gemiddelde Vlaming. We blijven erover waken dat geen enkele belasting verhoogd wordt en creëren geen nieuwe belastingen.
-
Werken moet lonen. Dat is ook een principe dat we in onze gemeente hard moeten durven maken. Daarom bekijken we de optie om de aanvullende personenbelasting te verlagen, zodat onze werkende inwoners netto meer overhouden.
-
In navolging van het versterken van burgerparticipatie, bekijken we ook hoe we onze inwoners kunnen laten participeren in grootschalige investeringsprojecten. Zo onderzoeken we mogelijkheden via crowdfunding, obligaties of coöperatieve modellen.
-
We zetten onze financiën ten dienste van de burger. En dat doen we ook letterlijk. We blijven het mogelijk maken dat verenigingen een gemeentelijke borgstelling kunnen verkrijgen wanneer ze investeringen willen uitvoeren. Zij kunnen dan naar de bank stappen voor een lening waarbij de gemeente borg staat. Op die manier ondersteunen we onze verenigingen bij het uitvoeren van investeringen, zonder dat de gemeentelijke begroting belast wordt.
-
We schrappen uitgaven zonder het gewenste resultaat, maar evalueren ook kostenposten die simpelweg draagvlak missen. Zo komt er bijvoorbeeld een striktere controle op de uitgaven van kerkfabrieken en de dotaties aan deze kerkfabrieken.
-
Onze burgers hebben het recht om te weten hoe het belastinggeld besteed wordt. We zorgen ervoor dat elke burger op toegankelijke wijze een duidelijk, eenvoudig en helder overzicht kan raadplegen dat vertelt waar het belastinggeld in Nijlen aan gespendeerd wordt.
MOBILITEIT
-
We blijven volop investeren in een veilig mobiliteitsbeleid. Schoolomgevingen zijn en blijven daarbij een prioriteit, net zoals het voorzien van goede voet- en fietspaden.
-
De afgelopen 3 jaar er is veel publieke laadinfrastructuur bijgekomen in onze drie deelgemeenten. We blijven hier volop in investeren en bekijken ook de mogelijkheden voor de installatie van snelladers.
-
De afgelopen 3 jaar zijn er een aantal publieke deelwagens in het straatbeeld verschenen in Nijlen en Kessel. We blijven hierin investeren en zorgen ook voor deelwagens op delen van het grondgebied waar er momenteel nog geen aanwezig zijn. Op die manier kunnen gezinnen besparen op een bijkomende wagen en verminderen we het totaal aantal wagens.
-
Sinds vorig jaar wordt er, op ons initiatief, terug een gratis nachtbus voorzien voor feestvierders op oudejaarsnacht. Het spreekt voor zich dat wij deze bus zullen behouden.
-
We blijven in gesprek gaan met De Lijn en NMBS om het aanbod openbaar vervoer te verbeteren.
-
We investeren in bijkomende veilige fietsinfrastructuur en doen renovaties waar dat nodig is. Alle invalswegen zijn intussen voorzien van een afgescheiden fietspad, maar wij pleiten ook voor de aanleg van afgescheiden fietspaden op andere grotere wegen.
-
Bij wegenwerken, zowel lokaal als bovenlokaal, op het grondgebied leggen we de focus op de veiligheid van voetgangers en fietsers. Hier wordt samen met aannemers extra aandacht aan besteed om dit goed te organiseren. Daarnaast zorgen we er ook voor dat onze handelaars steeds maximaal bereikbaar blijven.
-
We bekijken samen met het Vlaams gewest de mogelijkheid tot het installeren van een vrachtwagensluis op doorgaand vrachtverkeer in Nijlen. Op die manier kunnen vrachtwagens van Nijlense bedrijven of vrachtwagens met bestemming in Nijlen in onze gemeente blijven rijden, maar weren we het bovenlokaal vrachtverkeer dat bijvoorbeeld de ring van Antwerpen tracht te mijden.
-
We investeren in een vrachtwagenparking op het grondgebied van onze gemeente, zodat Nijlense chauffeurs dichtbij huis een plek hebben om hun vrachtwagen ’s nachts en in het weekend te parkeren.
PARTICIPATIE
-
We voeren een “Right to Challenge” (of in het Nederlands ‘Recht om uit te dagen’) in. Zijn bewoners overtuigd dat ze een taak beter kunnen uitvoeren dan het gemeentebestuur van Nijlen? Dan kunnen ze de gemeente uitdagen om die publieke taak over te nemen. Waarom zouden er bijvoorbeeld geen verenigingen zijn die een deel van het groenonderhoud overnemen of het beheer van de gemeentelijke sporthal voor hun rekening nemen?
-
We introduceren het ‘reizende college’ in Nijlen. Elk half jaar strijkt het college van burgemeester en schepenen in een andere deelgemeente/wijk neer waar het voorafgaand aan het schepencollege in dialoog gaat met de bewoners over de plannen voor de deelgemeente/wijk. Zo krijgen al onze deelgemeente inspraak in het beleid.
-
We introduceren wijkbudgetten, waarbij de buurt voor een bepaald bedrag zelf kan beslissen over de investeringen die in de buurt uitgevoerd worden. Zo kan er bijvoorbeeld geopteerd worden om extra rustplekken te creëren of een extra speeltuintje voor onze jongste inwoners aan te leggen.
-
Initiatieven die inzetten op het samenbrengen van de buurt kunnen rekenen onze steun en worden gefaciliteerd.
ONDERWIJS
-
We voegen een aantal bevoegdheden samen, zodat we een volwaardige schepen van jongeren bekomen. Deze is verantwoordelijk voor kinderopvang, onderwijs en jongerenbeleid.
-
Onze gemeente telt een ongelooflijk aanbod aan sterke scholen. We gebruiken daarom alle mogelijke communicatiekanalen om het onderwijsaanbod bekend te maken en om mensen door te verwijzen naar de verschillende onderwijsinstellingen.
-
We ondersteunen onze kleuterscholen in hun aanpak om de overstap van thuis of de kinderopvang richting kleuterklas zo warm en soepel mogelijk te laten verlopen. Zo zorgen we dat elk kind meteen goed uit de startblokken schiet.
-
We organiseren buitenschoolse kinderopvang in de schoolgebouwen zelf. We voorzien permanentie op voldoende vroege en late uren, zodat ook ouders met glijdende uren er terecht kunnen. We spreiden de kinderopvanginitiatieven over de verschillende buurten met nood aan kinderopvang. We verhogen de kwaliteit door kinderopvang en vrijetijdswerking voor kinderen - gemeentelijke én private initiatieven - beter op elkaar af te stemmen.
-
Als lokaal bestuur trachten we om van alle scholen brede scholen te maken. We brengen hen met de vele verenigingen in hun omgeving in contact. Zo kan men de infrastructuur ook na de reguliere schooluren openstellen.
-
We versterken de zorg die wordt aangeboden in de scholen door CAW’s te stimuleren om zitdagen te houden op onze scholen. Zo voorkomen we preventief vroegtijdig schoolverlaten en verminderen we ongekwalificeerde uitstroom.
-
We gaan de strijd aan met menstruatiearmoede door gratis maandverband en tampons aan te bieden in alle secundaire scholen in onze gemeente.
-
We blijven investeren in ons gemeentelijk onderwijs. Uiteraard wegen we daarbij steeds de baten en kosten goed af.
WE ZIJN NOG BEZIG MET HET TOEVOEGEN VAN
DE ANDERE DELEN.
LOKALE ECONOMIE
-
Wij gaan voor een maximale ondersteuning van de werkgevers, handelaars, ondernemers, … in Nijlen. Uiteraard telkens op maat van onze gemeente.
-
Bij wegenwerken zorgen we ervoor dat onze handelaars maximaal bereikbaar blijven en dat ze voldoende op voorhad goed geïnformeerd worden.
-
Of het nu gaat over aankoopbeleid, dienstverlening, evenementen of investeringsprojecten, ... we zorgen er steeds voor dat we maximaal de handen in elkaar slaan met onze lokale ondernemers in plaats van in zee te gaan met grote bedrijven aan de andere kant van Vlaanderen. Lokale ondernemers moeten telkens de kans hebben om deel te nemen aan overheidsopdrachten die de gemeente Nijlen uitschrijft. Dat doen we op verschillende manieren:
-
We delen grote overheidsopdrachten op in kleinere opdrachten zodat ook lokale bedrijven kunnen intekenen. En we brengen lokale kmo’s in contact met mekaar om samen te werken bij het binnenhalen van opdrachten.
-
We laten niet alles afhangen van prijscriteria maar leggen ook de nadruk op dienstverlening en nabijheid bij de aanbesteding.
-
We schrijven lokale bedrijven actief aan om hen te informeren over openstaande aanbestedingen en we geven nadien feedback wanneer ze het toch niet zouden halen.
-
We introduceren het label ‘Nijlense gemeenteleverancier” waar lokale kmo’s zich voor kunnen registreren. Op die manier worden ze uitgenodigd voor overheidsopdrachten die voorafgaand niet bekend moeten gemaakt worden.
-
We leggen minder de nadruk op het aanleveren van referenties. Lokale ondernemingen en zeker start-ups hebben vaker geen referenties, terwijl ze wel perfect in staat zijn om de opdracht goed uit te voeren.
-
We korten de betalingstermijnen in. In tegenstelling tot grotere bedrijven, kunnen lokale kmo’s het zich vaak niet veroorloven om maanden te wachten op de betaling voor hun werk. Het remt hen af om mee te dingen naar een lokale overheidsopdracht.
-
-
We behouden onze Nijlense geschenkbon, het ‘Nijlens Kadootje’[vg1] . We verlengen de geldigheid na 2 jaar. Na die datum zijn ze enkel nog inwisselbaar op het gemeentehuis.
-
We schrappen de belasting op ongeadresseerd drukwerk.
-
We slaan de handen in elkaar met onze handelaars om in het handelscentrum het hele jaar door in te zetten op beleving en festiviteiten zodat mensen actief aangetrokken worden tot onze gemeente.
-
We stimuleren startende ondernemers door hen gedurende de eerste twee jaar een vrijstelling te verlenen op de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Ook krijgen ze de kans om zich voor te stellen in het gemeentelijk magazine BEKEND. Zo krijgen ze een duwtje in de rug en verzekeren we de bloei van onze centra.
-
We breiden de openingsuren van ons Kempisch Diamantcentrum uit.
SPORT
-
We ondersteunen clubs maximaal in de uitbouw van hun infrastructuur door bijvoorbeeld de mogelijkheden voor de aanleg van kunstgrasterreinen te bekijken.
-
We maken ruimte voor spontane sportbeleving bij de aanleg van buurtpleintjes en geven daarbij inspraak aan de omwonenden.
-
We introduceren informatiedagen waar jeugd- en sportverenigingen hun aanbod voorstellen. Via de scholen bereiken we zoveel mogelijk kinderen en jongeren, ook en vooral de meest kwetsbare onder hen. Ter plaatse kan men zich direct inschrijven.
-
We streven ernaar om ‘sportcampussen’ uit te bouwen. Dit zijn plekken in de gemeente waar zo veel mogelijk verschillende sport- en andere activiteiten samengebracht worden.
-
We investeren in de bouw van een nieuw zwembad dat tegemoetkomt aan de noden van alle gebruikers.
CULTUUR
-
We ondersteunen de herbestemming van leegstaande kerken in Nijlen. Hierbij krijgen onze inwoners de kans om te participeren en op die manier de uiteindelijke bestemming van de kerkgebouwen mee te bepalen.
-
We faciliteren onze cultuurverenigingen zo goed als mogelijk om hun werking uit te bouwen.
-
We bekijken de mogelijkheid om een multifunctioneel cultuurhuis te openen in onze gemeente.
SOCIALE ZAKEN
-
Een sociaal beleid is een beleid dat inzet op werkgelegenheid. In een welvarende gemeente is iedereen die kan werken, aan het werk. Het is de motor van individuele ontplooiing en de oplossing om armoede en het risico daarop te verminderen.
-
We zetten een samenwerking op met de VDAB om mensen die langer dan 2 jaar op zoek zijn naar werk, via een gemeenschapsdienst opnieuw aansluiting te laten vinden met de arbeidsmarkt.
-
Met elke leefloongerechtigde wordt een zogenaamd Geïndividualiseerd Project Maatschappelijke Integratie (GPMI) afgesloten, een contract waarbij tegenover ondersteuning door het OCMW ook het engagementen staan waaronder de zoektocht naar werk. Als de afstand tot de arbeidsmarkt te groot is, proberen we die te overbruggen via een tijdelijke werkervaring (artikel 60). We leggen daarbij de focus op tijdelijke werkervaring opdoen in de private sector: onze bedrijven en ondernemers, inclusief kleine zelfstandigen. Daar is immers het meeste kans om vervolgens aan vast werk te geraken.
-
We blijven investeren in ons Buurtpunt, waar we de voorbije jaren een mooie dienstverlening uitgebouwd hebben: van de sociale kruidenier tot de fietsbib en de spelotheek.
-
We zetten een wensboom op tijdens feesten zoals Sinterklaas, Kerstmis en Pasen. Inwoners krijgen de kans om een (deel van een) cadeau te kopen voor kinderen die in armoede opgroeien.
-
We werken een duidelijke omkadering uit voor mantelzorgers om hen maximaal te ontlasten. We brengen de noden in kaart door in gesprek te gaan met mantelzorgers en koppelen hier gepast beleid aan. We behouden de mantelzorgpremie.
PUBLIEKE RUIMTE
-
We zorgen voor een klantvriendelijke stedenbouwkundige dienst die vlot samenwerkt met particulieren én ontwikkelaars, telkens met respect voor het landelijke en groene karakter van Nijlen.
-
We zorgen als gemeente voor propere straten in Nijlen, Kessel en Bevel. We zetten maximaal in op het groenonderhoud met extra aandacht voor onze begraafplaatsen en fietspaden.
-
We vergroenen onze dorpskernen door, waar mogelijk, ruimte te voorzien voor extra groen.
-
Alle wegen, zowel voor auto’s, fietsen als trage wegen, worden regelmatig onderhouden.
-
We streven ernaar om de verlichting van onze stad/gemeente zo snel mogelijk te verledden. LED verlichting is veel zuiniger in verbruik en stoot minder CO2 uit. Alle LED verlichting laten we ‘s nachts aan om onze inwoners een voldoende veilig gevoel te geven.
-
We zorgen voor voldoende parkeerplaatsen en durven deze waar nodig uitbreiden.
JEUGD EN GEZIN
-
Hoewel kinderopvang een Vlaamse bevoegdheid is, kan onze gemeente zelf beslissen om werk te maken van een ruimer aanbod. We investeren daarom in meer kinderopvang en faciliteren initiatiefnemers die bijkomende plaatsen willen creëren. Dit is nodig om alle tweeverdieners in onze gemeente te ondersteunen.
-
We blijven investeren in de werking van het jeugdhuis ‘Kroenkel’.
-
We schrijven samen met het jeugdwerk een jeugdplan. We ondersteunen de bouw en renovatie van jeugdlokalen. De focus ligt daarbij op:
-
Energiezuinige lokalen: dubbel glas, kieren dichten, dak isoleren, ...
-
Verkeersveiligheid rond de jeugdlokalen
-
Meer ruimte creëren waar jongeren georganiseerd kunnen samenkomen
-
We reiken jongeren de hand wanneer ze een event willen organiseren, gaande van het leveren van herbruikbare bekers tot het ter beschikking stellen van een locatie.
-
We introduceren informatiedagen waar jeugd- en sportverenigingen hun aanbod voorstellen. Via de scholen bereiken we zoveel mogelijk kinderen en jongeren, ook en vooral de meest kwetsbare onder hen. Ter plaatse kan men zich direct inschrijven.
-
We versterken onze jeugdwerkers door hen bij te scholen in het mentaal welzijn van jongeren. Het doel is om de jongere zo vlot mogelijk te kunnen doorverwijzen naar de juiste instantie.
-
We ondersteunen kleine lokale jongerenorganisaties om het vrijetijdsaanbod betaalbaar en toegankelijk te houden.
MILIEU
-
We lopen voorop in de strijd tegen klimaatverandering en koppelen daarbij het ecologische aan het economische verhaal. Dat betekent inzetten op zowel hernieuwbare energie als op energiebesparingen. Initiatieven als het Europese burgemeestersconvenant of het Vlaamse Lokaal Energiepact 1.0, 2.0 en 2.1 kunnen op onze handtekening blijven rekenen.
-
Wij zorgen ervoor dat Nijlen haar eigen energie opwekt.
-
We brengen in kaart waar onze gemeente op eigen gebouwen of gronden nog werk kan maken van hernieuwbare energie. Hierbij kijken we naar het totale potentieel van al onze daken en gronden. Naast zonnepanelen onderzoeken we ook mogelijkheden voor aardwarmte, biogas, windmolens etc.
-
Bij investeringen in hernieuwbare energie gaan we op zoek naar samenwerkingen met lokale energiegemeenschappen en burgercoöperaties.
-
Op die manier bieden we onze inwoners ook telkens de kans om te participeren in projecten hernieuwbare energie die de gemeente opstart. Zo kunnen ook inwoners zonder bijvoorbeeld een zonrijk dak, genieten van zonne-energie.
-
Om meer middelen te mobiliseren én de prijs te drukken, ondersteunen we groepsaankopen voor bijvoorbeeld zonnepanelen, elektrische toestellen, isoleren, …
-
We brengen de pijnpunten in het patrimonium van gemeente Nijlen in kaart en werken deze één voor één weg.
WONEN
-
Wanneer de huisvestingsmaatschappij nieuwe sociale woningen realiseert, gebeurt dit enkel via kleinschalige projecten over het ganse grondgebied.
-
We zien via het vergunningsbeleid toe op de bouw van betaalbare en kwaliteitsvolle woningen. Daarom blijven we ook voldoende tweeverdieners aantrekken. Zo voorzien we in de sociale en financiële draagkracht om een beleid van sociale mobiliteit uit te werken voor de meest kwetsbaren.
-
We differentiëren onze opcentiemen op de onroerende voorheffing door ze op wooneenheden boven handelspanden in het centrum van (locatie) te verlagen. Zo gaan we leegstand tegen en zorgen we voor maximale benutting van de bestaande ruimte.
-
We zien erop toe dat alle verhuurde woningen beschikken over een conformiteitsattest.
SENIOREN
-
We zorgen, in overleg met de seniorenraad, voor een uitgebreid en gevarieerd vrijetijdsaanbod voor senioren. Sterke culturele en educatieve activiteiten, zoals lezingen en voorstellingen, moeten sociaal contact aanmoedigen. Op die manier bestrijden we ook eenzaamheid.
-
We blijven investeren in ons buurtpunt, waar we het ‘meldpunt vereenzaming’ behouden.
-
Bij de aanleg van de publieke ruimte houden we steeds rekening met minder mobiele of mensen met een handicap. Denk maar aan voldoende rustplekken met leuning of het toegankelijk maken van voetpaden en pleinen.
-
Senioren zijn actiever dan ooit tevoren. Mensen die op pensioen gaan, informeren we consequent over ons vrijwilligersplatform. Zo nodigen we hen uit om hun talenten, gevoed door hun levenswijsheid, ten dienste te stellen.
-
We ondersteunen senioren om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen.
-
We verhogen het aantal zitbanken in de gemeente. We zorgen ervoor dat er meer plaatsen zijn om even te rusten en bevorderen zo sociaal contact tussen onze inwoners.